MIRELA NIMIRCEAG

Founder Junior

Partea ll

2021-02-03 12:32:36

Voi continua astăzi seria de postari despre cum să înțelegem împuternicitor Răceala cu unul dintre simptomele cele mai des intalnite:

 OBSTRUCȚIA NAZALĂ/ nasinfundat

"Nasul înfundat sau obstrucțianazală, alături de strănuturi și secrețiile care se scurg din nas reprezintă primele simptome ale răcelii. 

Ele sunt primele semnale că sistemul limfatic și-a început eliminările. 

De ce se înfundă nasul și începe să curgă la debutul oricărei viroze sau răceli sau stări de rău, la copii și la adulți? 

Cei care au făcut detoxifiere profundă, au observat reacțiile nasului ca fiind printre primele semne ale greșelilor alimentare.

 Pentru majoritatea oamenilor, doresc să subliniez faptul că în capul nostru, stagnarea limfatică este masivă. 

Capul este partea din corp ce se curăță cel mai greu. Este situată cel mai departe de zonele de eliminare (intestine, vezică urinară), comparativ cu alte părți ale corpului. 

 Capul are doar o legătură foarte îngustă cu restul corpului, prin intermediul gâtului. 
 Iar postura adesea incorectă a spatelui majorității oamenilor, plus statul pe scaun îndelungat (stagnare și poziție incorectă, la un loc), fac din zona capului o adevărată ”mlaștină” stagnantă de limfă cu acizi.  

Copiii au în mod inconștient niște modalități corporale de a-și mai curăța capul de acumulări: stau de multe ori cu capul în jos, agățați de unde pot și în poziții foarte interesante.  

Am văzut asta la mulți copii: nevoia de a sta cu capul în jos și picioarele în sus. Dar după ce intră la școală și sunt învățați să stea cuminți în bancă și pe scaune, dispare toată nevoia de mișcare a limfei în mod diferit (intervine uitarea și redirecționarea atenției se face pe alte activități).  

La majoritatea copiilor, chiar și la cei de grădiniță, apoi și la toți adulții, se manifestă o stare descrisă prin termenii acidoza capului.  

Numesc acidoza capului, starea de cap greu, de ceață mentală, dificultăți de concentrare, atenție, memorie, cu senzația de ochi grei sau de pleoape grele (sau senzație de greutate în spatele ochilor), stare de somnolență sau leneveală și presiune interioară, în cap (cu sau fără dureri de cap, de toate intensitățile).
 
Uneori pot exista și tulburări de vedere (la distanță sau aproape), tulburări de auz (țiuituri, pocnete sau alte zgomote ciudate în urechi), amețeli sau vâjâieli la nivelul capului și desigur, de cele mai multe ori, simptomele ale nasului.  

Când consumăm alimente care aduc un plus de #acidoză în corp, pe care nutriționiștii moderni le numesc alimente mucoformatoare (pentru că determină formarea de mucus în organism), acidoza capului devine atât de intensă încât dă pe dinafară, și apar secrețiile nazale. 

 În afară de cereale, am observat înfundarea importantă a nasului după consumul de lactate, indiferent că erau de vacă, oaie sau capră și indiferent de produsele consumate (iaurt, brânză, cașcaval, smântână, unt sau chefir)  

De asemenea, am observat înfundarea nasului după produse foarte sărate, precum murături, măsline, brânză tofu sărată sau pește / fructe de mare ori icre (produsele de mare conțin sare în concentrații crescute).  În detoxifierea cu suc de struguri, nasul mi-a fost complet dezfundat. 

Am observat această reacție la toate alimentele mai ”grele”, care necesitau prelucrare mai prelungită din partea ficatului (și restului digestiei).  

Primul semn al suprasolicitării tubului digestiv îl constituie secreția apoasă care mi se scurge din nas. Mă trezesc că-mi curge nasul ”din senin”. 

 Am mai văzut acest lucru și la consumul de ardei iute, hrean, piper sau alte mirodenii iuți (care mișcă limfa foarte eficient, acesta fiind și motivul pentru care sunt combinate cu alimentele ”grele”, blocante ale limfei, tip carne, brânzeturi, ouă, cartofi sau făinoase).  

Și polenurile de plante sau alți iritanți din aer, intensifică reacția acidă a corpului (datorită iritației la nivelul nasului) și declanșează fie înfundarea nasului, fie scurgeri apoase și strănuturi.  Mă tot întrebam de ce la consumatorii cronici de alcool apar simptomele nasului (strănuturi, secreții, nas înfundat). Observasem acest lucru la unii membrii ai familiei și am făcut legătura cu ceea ce am simțit la mine, în detoxifieri. 

Alcoolul intensifică acidoza limfatică a corpului, întrucât eforturile mari de muncă ale ficatului, pentru neutralizarea și eliminarea moleculelor toxice și iritante de alcool obosesc majoritatea sistemelor corpului.  

Doar alimentele și băuturile declanșează înfundarea nasului și apariția secrețiilor? 

 Nu, desigur. Sunt multe alte circumstanțe în care apare numita obstrucție nazală sau nasul înfundat. 

 De exemplu, când suntem obosiți, stresați, nu ne-am odihnit bine, sau există emoții intense, care ne contractă spatele și ne fac să stăm cu umerii tensionați sau ridicați, se intensifică foarte mult acidoza capului și apar secreții nazale.  

Când ne expunem la soare intens (foarte acid) sau la curenți reci de aer (prea alcalini), atunci mișcă puternic limfa cu acizi la nivelul capului și începe să dea pe dinafară și pot apare secreții nazale, nas înfundat sau strănuturi. 

 Dacă stăm cu picioarele în apă rece sau cu fundul pe ceva rece, determinăm o închidere a eliminării acizilor la nivelul rinichilor și iar se intensifică acidoza capului, dând pe dinafară și apărând primele simptome la nivelul nasului. 

 Dacă există o stare de acidoză importantă în sistemul limfatic al corpului și capului, iar persoana se ”agață” de un virus existent într-o colectivitate, în corpurile altor oameni, acel virus își va face foarte harnic treaba și încep eliminările.  

Primele semne la majoritatea oamenilor sunt strănuturile.

#Strănutul este un act reflex, folosit de organism pentru eliminarea unei cantități medii de #mucus acid, acumulată în zona capului / faringelui.  
Când copiii sau adulții încep să strănute de mai multe ori la rând, este un semnal că sistemul limfatic al capului este aproape plin și curând urmează și alte eliminări (dacă nu se iau măsuri de golire ale sistemului).  

Am văzut adesea strănuturi în salve, la cei care consumau băuturi alcoolice în cantitate mare (sau orice altceva încărca ficatul). Și am văzut strănuturi în salve nu doar în alergii la polenuri, alimente, mirosuri sau animale, ci și la prezența unor persoane sau la trăirea unor stări emoționale frustrante, care nu permiteau o reacție verbală (pentru că nu se putea exprima persoana, corpul alegea să vorbească în acest fel).  

 Într-o răceală, întâlnim printre primele simptome:  - înfundarea nasului (sau obstrucția nazală) - doar pe o parte, sau pe ambele părți, doar în poziție culcată, sau prezentă la orice poziție. 

Cantitatea de acidoză din zona capului și slăbiciunea rinichilor (pe stânga sau pe dreapta) determină tipul de reacție posibil și localizarea.  - scurgeri nazale apoase, mucoase, vâscoase, gălbui, verziu, maronii sau sanguinolente. 

Funcție de tipul de limfă toxică eliminat, adică de vechimea depozitării ei în spațiile din interiorul craniului (în sinusuri, sau în diferitele alte cavități interioare ale nasului, tâmplelor, urechilor etc), secrețiilor vor avea diferite culori. 

Unii stimuli eliberează doar limfa superficială (albă, mucoasă, vâscoasă), alții și limfa mai veche (gălbui-verzuie), iar alții, limfă foarte veche, acidă, aderentă și foarte corozivă, care rănește vasele de sânge și produce sângerări (secreții maronii - sanguinolente, care se transformă în cruste).  - hemoragii ale nasului - numite și epistaxis - apar în situații de acidoză intensă a mucoasei nazale, produse fie alimentar, fie pe suprasolicitare și stres, fie pe emoții intense. De cele mai multe ori, curge sânge doar dintr-o singură nară, și nu doar o dată. Pentru că se formează o crustă subțire în acea nară, ce poate fi zgândărită sau dată la o parte de acizi, pot exista sângerări din nas repetate. 
 - strănuturi - ocazionale sau frecvente (în salve), pot să existe înainte sau în timpul nasului înfundat, al scurgerilor din nas sau sângerărilor nazale, sau pot fi însoțite de alte simptome. 

 🔴Se poate face ceva chiar de la începutul apariției acestor probleme?

  Da,pot fi luate mai multe măsuri practice destul de rapide.
🟢Oamenii pot, în primul rând, să reducă drastic introducerea acizilor pe cale digestivă. Astfel se recomandă o dietă simplă, lichidă, preponderent cu ceaiuri și infuzii (din plante, cât mai alcaline), cu sucuri (ce favorizează mișcarea limfatică și drenajul).
🟢În plus, se recomandă odihnă și relaxare (pentru susținerea rinichilor și suprarenalelor și ajutarea eliminărilor corpului pe căile naturale (intestine, rinichi), pentru ca acestea să nu mai iasă pe căile de sus (nas și mucoase respiratorii).  

Poți să ne explici mai multe despre așa-numita alimentație (sau dietă) alcalină, să înțelegem cu toții mai bine? 
 Desigur. Se recomandă ca vreme de 3-5 zile să fie o alimentație cât mai ușoară și cât mai fluidă (pentru că este mai puțin consum de energie la digestia unei supe, a unui piure, smoothie sau a unui ceai, decât la o mâncare solidă). 

Pot să dau exemplu supa de legume (supă clară de legume, obținută prin fierberea câtorva legume - morcovi, dovlecel, ceapă, varză / gulie / sparanghel / păstârnac / pătrunjel / țelină - și consumul doar al lichidului rezultat, pe tot parcursul zilei. Cu cât mai puține fibre, cu atât mai bine. Circa 300-400 ml pe zi. Desigur, dacă există foame, se poate folosi și supa cremă de legume, sau orice alte supe / ciorbe din legume.  

Sau pot să amintesc #compoturile de #fructe: mere, pere, gutui, caise, piersici etc, îndulcite la final (când sunt aproape reci) cu #miere de albine, sirop de #arțar sau sirop de #agave. Se pot consuma 1-3 căni pe zi, nu mai mult pentru a nu se încărca rinichii în mod excesiv.  

Desigur, nu puteți uita de sucuri proaspăt stoarse de citrice (portocale, mandarine, grefe, pomelo) sau de limonadă (cu lămâie și miere), circa 1-2 pahare pe zi (nu mai mult de 500 ml în total, pentru a nu încărca rinichii).  

Se mai poate folosi apa fructată (apă în care s-au ținut câteva ore bucăți de fructe și/sau frunze aromate - mentă, roiniță, busuioc etc), tot așa, 1-2 pahare pe zi. 
Această apă poate fi consumată la sete, în cursul întregii zile.  Dacă apare senzația de foame sau nevoia și de puțină hrană solidă se recomandă un piure de dovlecel, cu morcov și ceapă (la abur și pasate, împreună, cu puțin sumac sau coriandru măcinat, pentru gust); sau piure de gulie cu ceapă și fenicul; 
sau piure de sparanghel cu ceapă sau praz (după preferință și posibilitate). Sau dovleac copt cu puțină scorțișoară; ori piure de castane (dacă sunt disponibile).  

Toate aceste alimente se digeră extrem de ușor și nu consumă prea mult din energia corpului.  

Este important să amintești despre utilitatea alimentației în curățarea corpului. 

În Natură, animalele bolnave țin post negru, se opresc complet din mâncare. 

Chiar și copiii oamenilor, când încep să fie ”răciți”, nu mai vor să mănânce și refuză alimentele oferite.

  Este destul de natural să înțelegem faptul că atunci când corpul are de făcut o curățenie și o eliminare mare de deșeuri sau gunoaie, folosește toată energia pentru aceste eliminări și nu se mai poate ocupa și de digestia hranei. De aceea preferă să facă să dispară pofta de mâncare și să se concentreze pe curățenie și detoxifiere. Este simplu. Legile biologiei sunt simple, când sunt observate în acțiune, dar și înțelese. ”Redirecționarea energiei” este normalul corpurilor vii.  În perioada eliminărilor din ”răceală”, poate fi corpul oamenilor ajutat și cu altceva, în afara alimentației? 

 Cu siguranță. Alături de alimentația mai ușoară și alcalină, ceaiurile și infuziile medicinale sunt extrem de utile pentru susținerea rinichilor și drenajul limfatic al zonei capului, la fel și uleiurile esențiale.

 Multe mame au învățat să pună o ceapă tăiată în dreptul nasului copilului mic, în patul copilului ce prezintă stări de nas înfundat, secreții nazale sau strănuturi. 

Se pare că respirația aerului cu uleiurile esențiale din ceapă ajută foarte mult la mișcarea limfei și eliberarea nasului. Desigur, nu funcționează la toți copiii, ci doar la unii dintre ei.  

Și uleiurile esențiale pot să facă o treabă foarte bună și să ajute la desfundarea nasului (mișcând mai intensiv limfa): uleiul de mentă, de eucalipt, de cimbru sau de tea-tree sunt uleiuri utile, ce pot fi aplicate fie ca atare (puse câteva picături pe o cârpă curată sau o compresă și inhalate), fie sub formă de inhalații (în apă clocotită, puse câteva picături).

 Picături nazale cu apă de mare (diferite spray-uri nazale sau variante de picături) pot să susțină eliminările naturale ale mucoasei nazale.

  La bebelușii alăptați, s-a observat că picurarea laptelui de mamă în nasul înfundat al copiilor ajută temporar la desfundarea sa.

  Aerosolii sau inhalațiile Reprezintă alte soluții utile pentru desfundarea nasului. 

Se pot face aerosolii sau inhalațiile cu apă și infuzii ori tincturi din plante (cu ceai de mușețel, de sunătoare, de gălbenele, de patlagină sau de urzică). 

 Exerciții respiratorii Buteyko 

Una dintre tehnicile cele mai eficiente pentru desfundat nasul este practicarea timp de 5-10 minute a tehnicii respiratorii Buteyko

Există mai multe variante, dar o putem descrie pe scurt pe cea exersată de Sorina, ce s-a dovedit a fi extrem de utilă atât pentru desfundarea nasului, cât și pentru relaxare și inducerea stării de somn, seara, la culcare.  

Se folosește un cronometru, pe care se pot urmări secundele. Se închide gura și cu degetele se ține nasul închis, preț de 10-15 sau 20 de secunde (indiferent cât de înfundat este nasul și cât de dificilă este situația). 
Fiecare își va ține respirația atât cât reușește. Când nu mai poate, dă drumul la nas și se chinuie (străduie) să respire pe nas, cât de bine poate, 10 secunde. Apoi iar se închide nasul și se ține respirația, alte 10-20 secunde. Și iar se dă drumul la nas 10 secunde. Cele mai bune rezultate se obțin la 20 secunde pauză de respiație, cu 10 secunde respirație pe nas. Și tot așa, preț de 5 minute (la început) și 10 minute (cu antrenament).  

Chiar dacă la început nasul este extrem de înfundat (am făcut exercițiul cu oameni ce aveau rinită cronică sau polipi ce le astupau aproape complet nasul) și exercițiul se face greu, perseverând și neabandonând, după 5 minute de exersare se va simți o reală ușurare a respirației pe nas. Este un exercițiu simplu, poate fi făcut o dată sau de mai multe ori, în cursul zilei și ajută foarte mult cu re-educarea respirației pe nas, la cei care au tot avut neplăceri de nas înfundat, pe durate mai lungi de timp. 

 Sunt o mulțime de posibilități de tratament pentru nasul înfundat și simptomele nasului. Cum o să știe o mamă sau o altă persoană să se descurce cu toate acestea? 

 Fiecare persoană are posibilitatea să încerce și să testeze măsurile prezentate, aplicând sfaturile de aici și observând mereu reacțiile copilului sau adultului tratat. Fiecare va reuși să găsească din toate aceste metode, pe cele mai potrivite pentru situația respectivă. Avem încredere în intuiția oamenilor și mai ales, în ghidajul pe care fiecare îl va primi de la corpul propriu.  

 În timp, toată lumea învață, aplică, exersează și măiestrește tratamentul simplul al răcelilor."

🪔Personal am folosit cu succes remediile homeopate indicate de dna dr. Sorina Soescu in cartea Răceala împreună cu uleiuri esențiale Onguard, Mela , Eucalipt, Lavanda , Frank sau altele , in funcție de nevoile corpului.
Uneori am folosit chiar și Deep Blue, difuzat in camera și a fost de mare ajutor , chiar și pentru fetița noastră de 1 an.

Poate va sunt de folos și vouă informațiile de mai sus, pe mine m-au ajutat sa înțeleg mai bine cum funcționam și sa învăț să accept și momentele de curățenie ale organismului nostru.

Gânduri bune,
🙏