Picături Vii.dōTERRA

Vino în echipă mea 😘

Picături Vii.dōTERRA

Vino în echipă mea 😘

STRESUL

2020-05-15 22:00:00

S.O.S. "Stresul" este un termen de actualitate folosit pentru starea de presiune ce poate fi (sau doar percepută) mai mare decât suportabilitatea noastră.

Stresul este, pe de o parte un impuls decisiv pentru inițiativă, vitalitate și dezvoltare personală...pe de altă parte însă devine simptomul numeroaselor probleme manifestate la nivel fizic. Stresul ne poate conduce către noi orizonturi sau către o periculoasă prăbușire.  


Eustresul/Distresul sunt termenii folosiți in psihologie pentru stresul agreabil și cel dezagreabil. Eustresul ne stimulează obținerea performanțelor și ne dă aripi, ne energizează, pe cand distresul ne înfrănează acțiunile și ne răpește din energie.   


Dacă ar fi să folosesc o metaforă, as spune că stresul este asemenea unei coarde de chitară. Dacă este prea întinsă, se rupe, iar dacă este prea largă instrumentul va cânta fals. Pentru a funcționa armonios, toate coardele chitarei trebuie să dispună de o anumită lejeritate. Astfel decurg lucrurile și în viața noastră. Fără stres nu se poate, iar prea mult ne îmbolnăvește. Dacă am fi puțin atenți din când în când la organismul nostru, el fiind cel mai bun barometru, vom observa diferite combinații de reacții la nivel muscular, hormonal, psihologic, emoțional și cognitiv.  


Există o veste rea si una bună. Cea rea este că stresul poate atinge pe oricine, la orice vârstă și poate da reacții de la dereglări ale somnului, nervozitate, anxietate până la afecțiuni mult mai grave ca sindromul burnout, depresie, scaderea imunității ce atrage după sine multiple probleme pe care le cunoaștem cu toții mai mult sau mai puțin. Acum vestea bună: consecințele stresului pot fi evitate. Cum?!


Cu ajutorul semnalelor transmise sub forma simptomelor putem învăța foarte multe lucruri despre stilul nostru de viață. Simptomele puternice sunt semnalele SOS ale corpului. Ele apar precum alarma unui ceas deșteptător. Scopul este revizuirea ritmului de viață.   


Ofer următorul exercițiu: Opriți-vă din când în când din activitate. Observati-vă postura. Conștientizați-vă respirația. Cum vă simțiți corpul? Simțiți tensiune sau durere undeva? Sunteți agitați? Sunteți calmi? Vă simțiți confortabili sau tensionați? Ce simțiți de fapt in clipa asta?!   


Analizati-va simptomele din perioadele stresante. Care sunt semnalele SOS ale corpului vostru? Puteti tine un jurnal pentru a putea identifica si analiza factorii stresanti mult mai usor. 


Faceti miscare in mod regulat: o plimbare in pas alert neutralizeaza efectele hormonilor stresului. Dupa veti simti senzatie de revigorare. 


Incercati Yoga sau exercitii de meditatie pentru a calma corpul si mintea si a va elibera de anxietate. 


Luati in considerare consilierea, psihoterapia in caz ca dificultatile persista si va simtit prinsi ca intr-un labirint ce pare fara iesire. 


Si nu in ultimul rand trebuie sa stiti ca putem găsi sprijinul uleiurilor pentru prevenția distresului, dar si pentru vindecarea lui. Aromele uleiurilor esentiale o data ajunse in sistemul limbic ofera un ajutor substantial in detensionare si calmare. Cele mai sugerate sunt Balance, Serenity, Elevation, Cheer, Ylang-ylang, Patchouli, Wild orange, Frank, Clary sage. 


Difuzati cat mai des acasa sau la munca, adaugati in sarurile de baie si faceti o baie relaxanta, masati talpile, aplicati in plexul solar sau pe ceafa, cat mai des in perioadele stresante.


3