Marit Suga

Founder Starter

Üks raamat, mis aitab meil luua sobivaid tingimusi meis "ärkamisvõime" aktiveerimiseks.

2019-11-11 11:51:47

Raamat on välja antud inglisekeelsena 2015 "Emergence: Seven Steps for Radical Life Change" , eesti keelde tõlgitud 2016.

Ärkamisest on räägitud palju sajandeid, kuid 21. sajandil kirjeldab ärkamise seadus arenguprotsessi olemust. Inimolendi sisemuses toimuv ülima teadvusseisundi ärkamine on meie sünnipärane õigus - seda nimetatakse ka kirgastumiseks, satoriks, mokshaks või valgustumiseks. Ehkki me ei põhjusta ärkamise seaduse ilmnemist oma elus, loome ometi tingimused, milles see saab esile tõusta. Teadvust saab viljakaks väetada Derek Rydalli vaimse tehnika abil, tema õpetusega seitsmest sammust, mille abil luua sobivaid tingimusi meis "ärkamisvõime" aktiveerimiseks.

Neid tehnikaid harjutades avaneb meile uus, teistsugune viis suhestumiseks ja reageerimiseks seesmistes ja välistes olukordades, mis iga päev tekivad. Selle asemel et reageerida nagu varem vihastudes või kurvastades, võime valida kaastundliku, kannatliku ja andestava käitumise. Neid harjutusi saab sooritada ka hamba- või nõudepesu ajal, kiirteel sõites või koeraga jalutades. Kirjanik teeb meile selgeks, et me ei pea valgustumist püüeldes loobuma inimlikest rõõmudest.

Ta kirjeldab, kuidas jõudis selle raamatu kirjutamiseni, oma enesearengu teest ja kuidas kriisid elus võivad inimest suunata õigele teele. 

Kirjanik räägib mitmetest läbimurretest oma elus. Ühel hetkel loengut andes nägi ta, et kogu isiksuse arendamise mudel on olemuslikult vale. Me ei pea mitte midagi "ligi tõmbama", sest meis pole mida gi puudu, me ei pea end täiustama, sest Mina on juba täiuslik. On vaja lihtsalt luua sobivaid tingimusi, et meie kaasasündinud potentsiaal saaks avalduda. See ongi ärkamise seadus. 

Vaatenurga nii põhjaliku nihkega kaasnes selge arusaam, et meie sügavaimad soovid pole saavutatavad meist väljaspool, vaid viitavad meie sisemuses peituvale, mis ihkab välja saada. Kui me lähtume valest eeldusest, nagu me oleksime katki või küündimatud, ei saa see meid kunagi tõelise eneseteostamiseni viia, ükskõik mis tehnikat me kasutaksime. See ei tähenda et meie isikliku arenguga on lõpp ja meie kaasasündinud annete ja võimete arendamisel oleks kriips peal. Kirjanik rõhutab seda, et lõpp on illusioonil, nagu vajaksime me parandamist et saada terviklikuks.

Raamat käsitleb seitset ärkamise etappi, milles esimene aste on näha tervikpilti, teine on luua sobivad tingimused, kolmas kvantplaani koostamine, neljas aste räägib sellest, et tuleks anda teistele seda, millest ise puudust tunneme; viiendaks tuleks tegutseda nii nagu oleksime juba kohal; kuuendaks soovitab see leppida näiliste nõrkustega ning seitsmendaks olla kannatlik, sest suurem jagu tööst toimub silmatorkamatult pinna all. Nii nagu põllumees peab seemne eest hoolt kandma ja mullapinda harima, kuni võrse kindlalt juurdub, tuleb ka meil kannatlikult muldapandud seemnete kasvamist oodata, mitte aga puistata koguaeg erinevaid seemneid, nende võrsumist ära ootamata. 

Raamat seletab kõik need etapid põhjalikult lahti ja annab häid näpunäiteid, kuidas elust rõõmu tunda.

Mina kuulasin seda audiona mõnda aega tagasi, nüüd võtsin ta uuesti ette.