Marit Suga

Founder Starter

Üks filosoofilis-ilukirjanduslik raamat Paulo Coelho`lt, mida lugesin mõnda aega tagasi.

2019-10-08 07:37:37

Raamat on tõlgitud portugali keelest, esmatrükk eesti keeles 2002. Kirjanik jutustab ühe poisi eluloo, kes nagu paljud noored, tahab saavutada edu ja leida õnne.

Raamat on sümbolistlik filosoofiline romaan, mis jutustab noormehest, kes läheb laia maailma õnne otsima ja kuuldes alkeemikust, kes teab, kuidas metalle kullaks muuta ja  igavese nooruse eliksiiri retsepti, soovib ta samuti leida teed alkeemiku juurde.

Olin antud teosest varem mitmeid kordi kuulnud, kuid mul polnud vähimatki ettekujutust, milline see võiks olla. Selgus et tegu on täitsa toreda ja põneva romaaniga, mida soovitan lugeda neile, kellele meeldivad enearengu raamatud.

Raamat jutustab lambakarjusest, kelle nimi on Santiago. Poiss armastas raamatuid lugeda ja mõnikord luges ta ka lammastele põnevamaid kohti ette.

Ühel päeval kohtas ta võluvat tüdrukut, kes oli kaupmehe tütar ja kuna poiss kaupmeest oodates luges raamatut, avaldas see tüdrukule muljet, kuna enamus lambakarjuseid sel ajal lugeda ei osanud. Ja need, kes koolis olid käinud, poleks olnud lambakarjused. Poiss väitis, et tal on lammastelt rohkem õppida kui raamatutelt. Kuid sellegipoolest ei osanud ta tüdrukule mingit vastust anda kui see küsis, kuidas lambakarjus lugeda oskab. 

Aeg möödus, kuid tüdruk oli endiselt tema mõtetes ja nüüdseks oli poiss juba välja mõelnud ka vastuse tüdruku küsimusele. Poiss oli kasvanud vaeses peres, kuid vanemad olid tahtnud, et temast saab preester ja haritud mees ning seepärast oli poiss õppinud ladina ja hispaania keelt ning teoloogiat. Aga lapsest saadik oli tema unistus olnud maailma tundma õppida ja see näis talle palju olulisem kui tundma õppida Jumalat ja inimese patte. Ühel õhtul oli ta julguse kokku võtnud ja isale teatanud, et tema ei taha preestriks saada, vaid kavatseb rännata. Kuid kuna vaestes külades said ringi rännata vaid karjused, siis otsustas poiss, et tema hakkab karjuseks. Isa andis talle kaasa 3 leitud kuldmünti, mille eest ta sai omale lambad osta ja nõuande rännata mööda laia ilma, kuni poiss aru saab, et nende maa on siiski kõige parem nende naised kõige ilusamad. 

Nii poiss tegigi ja raamat räägib tema teekonnast läbi Hispaania kuni Egiptusesse ja tema seiklustest.

Teos meenutas mulle stiililt veidi "Väikest Printsi" oma sümboolsuse ja filosoofiaga. Kindlasti hea ja huvitav lugemine nii neile, kes armastavad romaane kui ka enesearenguraamatute lugejatele. Ise kuulasin seda audios.