Marit Suga

Founder Starter

Üks filosoofiline raamat, mida kuulasin ja mis paneb meid mõtisklema elu üle

2019-11-04 13:13:51

Raamat on inglisekeelsena välja antud 2015 "The Hidden Pleasures of Life, eesti keelde tõlgituna 2016.

Kirjanik uurib valikuid, mis seisavad inimeste ees, kui nad tunnevad end jõuetuna, üksikuna või oma tõelisest väärtusest madalamaks hinnatuna või neis tekitab nördimust elukorraldus, mis neile ei sobi.

Ta võtab vaatluse alla inimesed, sellistena nagu nad näivad, kui kuuluvad suurtesse rühmadesse nagu rahvused või religioon. Miks on inimliku rumaluse üle naermisest saadud nauding suutnud teha nii vähe nende rumaluste ärahoidmiseks?

Meeste ja naiste vaheliste suhete ajaloos leiab ta viiteid sellele, kuidas rumalatest harjumustest on tasapisi võimalik loobuda.

Kirjanik lahkab tänapäeva töökultuuri ja kuidas võiks sõna "äri", mis algselt tähendas ärevust, muret, üliagarust ja raskusi, omandada uue tähenduse.

Lõpupeatükid räägivad ajaveetmis-kunstist. Kirjaniku meelest on isegi vananemises võimalik näha progressi ning mõte eelseisvast surmast ei tundu enam nii mustvalge.

Tänapäeva inimesed on teistsugused kui vanasti, sest neid on muutnud haridus ja info kättesaadavus ning kogemused  ja ootused, mida varem olemaski polnud. Maailma tuleb üha rohkem uut laadi inimesi, kes ei rahuldu enam elatise teenimise nimel rabelemisega, mille puhul nad oma andeid kasutada ei saa, tehes seda viisil, mis leiutati kunagi väga ammu märksa alandlikumate olendite jaoks. "Elu mõte" ei ole enam nii selge, nagu see kunagi arvati olevat. Inimesed tunnevad ebakindlust, mõeldes sellest, mis võiks olla nende elu laiem eesmärk väljaspool igapäevaelusekeldusi ja rõõme. Varasemad veendumused ähvardavad kokku variseda, jättes inimesed üksi iseendaga. Kirjanik uurib alternatiive "oravarattast põgenemisele" ja "alternatiivsele eluviisile".

Motivatsioon selle raamatu kirjutamiseks oli see, et kirjanik tahtis mõista, milline võiks olla täiuslik elu.

Ise kuulasin seda audios, kerge filosoofiline teos, mis paneb meid mõtisklema selle üle, mis on elus tähtis.