Marit Suga

Founder Starter

Raamat, mis räägib suhetest, armastusest, õnnest - kuidas neid leida ja hoida.

2019-04-29 17:25:30

Armuda on lihtne, kuid palju raskem on seda emotsiooni säilitada. Kõik tahavad, et armastus püsiks. kuid ometi tihti see nii ei lähe ja siis on valus. Kuhu armastus kaob? Mis juhtub õnnetundega? Miks hakkavad algul armsad "omadused" järsku närvidele käima? Antud raamat toob asjasse rohkem selgust.

Kui me näeme paari, kes on kaua koos õnnelikud olnud, siis mõtleme, et küll neil vedas, et nad mõlemad õige inimese enda kõrvale leidsid. Kuid antud raamatu autor kirjutab, et tema suhe on rahuldust pakkuv ja erutav just seetõttu, et mõlemad on näinud vaeva, et seda niisuguseks muuta.

Armastuse säilitamise saladus seisneb oskuses kogu aeg armastust jagada.

Mida lähedasemaks sa oma partneriga muutud, seda rohkem väljendamata ja allasurutud tundeid tuleb sisimast pinnale, kuna tedmine, et sind armastatakse, muudab oma tunnete näitamise ohutuks. Enamus inimesi kannavad endas minevikust lahendamata tundeid, mis kerkivad taas esile, kui juhtub midagi, mis meenutab meile algsündmust. Lahendustest esimene oleks oma tunded välja lülitada, kuid probleem on selles, et tundeid ei saa valikuliselt välja lülitada, vaid saab ainult alla suruda võimet tunda. Nii et sellisel juhul suruks me alla ka armastuse oma partneri vastu. Teine võimalus on väljendada neid allasurutud tundeid, mis lõpeb tavaliselt ülereageerimisega. Enamus suhteid kõigubki tavaliselt nende kahe võimaluse vahel, kas mitte tundes või liiga palju tundes. Raamat annab nõuandeid, kuidas vabaneda vanadest valudest, pahameelest ja hirmudest õigete vahenditega. Võtted, mida kirjaik soovitab oma emotsioonide väljendamiseks ja suhete parandamiseks üldse, kehtivad tihti ka perekonna, sõprade, töökaaslaste ja laste puhul.

Ühe võttena oma partneriga suhete parandamiseks kasutab kirjanik armastuskirja, mille koostamise käigus lastakse endal liikuda läbi erinevate emotsioonide tasandite. Igal armastuskirjal on 6 osa: 

        1) viha ja süüdistamine;

        2) valu ja kurbus;

        3) hirm ja ebakindlus;

        4) süümepiin ja vastutus;

        5) tahe ja soovid;

        6) armastus, andestus, mõistmine ja lugupidamine

Neid kuute osa kirjeldab raamat ka pikemalt lahti. Peale kirja kirjutamise on muidugi veel palju erinevaid nippe.

Kui tavaliselt inimesed ei taha üksteisele tõtt rääkida, sest kardavad teisele haiget teha või on neil häbi või hirm, siis tegelikult ebaaususe õhkkonnas armastus sureb. Tõe mahavaikimine on kindel viis kire hävitamiseks omavahelistes suhetes. Kui surud alla tõe, hävitad oma võime tunda. Ja kui sa ei tunne midagi, lakkad ka armastamast. Kui jätad asju rääkimata, siis sul puudub sisemine rahu, su enesehinnang langeb ja tunned, et miski on tasakaalust väljas.

Esimene pool raamatust räägib rohkem emotsioonidest, nende väljendamisest ja suhetest üldse. Teine pool seletab lahti inimeste seksuaalsuse ja sellega seonduvad probleemid ja nende lahendused. 

 Kuigi raamatus kerkib esile palju probleeme, on see kirjutatud siiski pigem positiivses võtmes, pakkudes praktilisi lahendusi ja ideid. Selle raamatu lugemisest on mul nüüd mõnda aega möödas, kuid selle lühitutvustuse kirjutamisel raamatut uuesti lapates tuli isu see veelkord läbi lugeda. Muidu kuulan raamatuid audiona, see on mul aga lausa päris raamatuna kodus olemas, nii et hea õhtuti natukese kaupa lugeda.