Marit Suga

Founder Starter

Raamat, mida hiljuti lugesin

2019-09-30 09:40:44

Viimasel ajal on aina rohkem hakatud rääkima soolestiku rollist meie füüsilise ja vaimse tervise heaolu säilitamisel. See raamat räägibki põhjalikumalt sellest, mis meie sooltes toimub. Teos on välja antud saksakeelsena 2014 ning eesti keelde tõlgituna 2016. Mina kuulasin seda audios.

Tänapäeva maailmas, kus allergiad ja talumatused on harilik nähtus, oleks hea teada, millest kõik need ebameeldivused tekivad ja kuidas neist hoiduda. Soolestikul on siin oliline roll. Inimesed, kellel tekib näiteks laktoositalumatus ja siis jälle kaob ning samamoodi ülekaal või mõni muu tervisehäda (nahalööbed, depressioon, seedeprobleemid jpm), mis tekitab probleeme, kannatavad nii füüsiliste kui ka hingeliste vaevuste käes, teadmata tihti, miks see nii on.

Antud kirjanikul tekkisid näiteks haavad kogu kehale, mis ei tahtnud muidu paraneda kui ainult hormoonsalviga. Ükski arst ei osanud teda aidata - tundus et tegemist oli mingit sorti neurodermatiidiga. See pani teda end kokku võtma ja asja uurima hakkama. Kuna ühel mehel olid samad nähud tekkunud pärast antibiootikumikuuri ja autor isegi oli enne esimeste haavandite tekkimist pidanud võtma antibiootikume, siis see pani ta mõistma, et haavad on sooltehaiguse tagajärjeks. Ta hakkas soolte ja toitumise kohta rohkem uurima, jättis ära piimatooted ja gluteeni ning hakkas üldse tervislikumalt toituma. Mõningate nippide abil sai ta lõpuks oma nahaprobleemi kontrolli alla. See oli suur saavutus ja kirjanik koges omal nahal, et teadmistel võib olla suur võim. See viis ta meditsiiniõpinguteni.

Puutudes kokku näiteks inimestega, kellel oli halb hingeõhk ning selgus et neil on lisaks soolteprobleemidele ka depressioon, avastas ta terve uurimisharu, mis tegeleb soolestiku ja aju vahelise seosega. Umbes 10 aastat tagasi oli sel teemal väga vähe teadmisi ja artikleid, praeguseks on sel teemal kirjutatud sadu teaduslikke artikleid. See, kuidas soolestik mõjutab meie tervist ja heaolu, on üks meie aja olulisemaid uurimissuundi!

Oma raamatus selgitab kirjanik, mis toimub meie soolestikus, mida uut pakub teadus ja kuidas me saame seda igapäevaelus paremini kasutada.

Minu jaoks oli meeldejääv näiteks see, et kurgumandlid ja pimesool on immuunsuse organid ja ei ole soovitatav lõigata mandleid välja alla 7-aastastel lastel, sest enne seda on immuunsüsteem alles välja arenemas. Samas dermatiiti põdevatel täiskasvanutele võib mandlite väljalõikamine hoopis haiguse taandada, sest kurgumandlid koguavad tihti enda sisse igasuguseid haigusetekitajaid. Näiteks kivid, mida ka välja pigistatakse teatud meetoditega, tekitavad halba hingeõhku ja kui tehti katse, kus dermatiiti põdevatel inimestel kurgumandlid välja lõigati, siis 13-l inimesel 15-st kadusid ka dermatiidinähud. Samas kui, neil, kellel mandleid ei eemaldatud, ei muutunud midagi. 

Raamatus seletab kirjanik ka ussripiku rollist ja miks paljudel inimestel pimesool eemaldada tuleb, samamoodi nagu kurgumandlid. ise olen ikka mõelnud ja lapski on minult küsinud, et miks seda pimesoolt üldse vaja on kui ta on nagu viitsütikuga pomm meie kehas. Kui sul on pimesool alles, siis iga kord enne reisile minekut käib peast läbi mõte et aga mis siis kui mul pimesool lõhkeb. See on ju ohtlik asi ja nõuab kohest tegelemist, mis aga pole alati võimalik kui viibid kusagil dzunglis näiteks. Et miks ei võiks siis pigem seda ennetada ja kohe pimesoolt välja lõigata? Selgub et pimesooles toodetakse erilisi seedeensüüme, mis on meile väga vajalikud, kuid kui pimesoolt enam pole, võtavad teised sooled tema töö üle ja saavad siiski hakkama. Kuid parem oleks kui meil siiski oleks toimiv pimesool.

Raamat ei ole kuiv teaduslik teos, vaid pigem humoorikalt kirjutatud ja põnev lugemine, mis kajastab meile uusi uuringuid tervise teemadel - nii füüsilise kui vaimse, sest sooltes toodetakse mitmeid erinevaid hormoone, kaasarvatud heaoluhormoonid. Samal teemal olen lugenud mitmeid raamatuid, kuid antud teos on rohkem keskendunud just soolestikule ja seedimisele ning selle seosele vaimse tervisega.

Soovitan lugeda neile, keda huvitab tervisega seonduv või siis seda võib ette lugeda ka lastele, sest nendele teeb raamat lisaks saadavatele teadmistele kindlasti ka palju nalja.