Marit Suga

Founder Starter

Probiootilised ja prebiootilised toidud

2019-10-14 12:17:24

Tänapäeval räägitakse palju meie organismis olevatest headest ja halbadest bakteritest. Selleks, et valitseksid head ja soolte mikrofloora oleks tasakaalus, võib osta pro- ja prebiootikume apteegist või tervisetoodete poest ning süüa head mikrofloorat toetavaid toite.

Probiootilised toidud

Vanasti kasutati häid baktereid toidu säilitamiseks, sest need kaitsesid toitu kõdubakterite eest. Sellisteks toitudeks on näiteks hapendatud piimatooted nagu jogurt, hapupiim ja keefir, hapukapsas ja ka teised hapendatud köögiviljad või ka juuretisega leib, aukudega juust Shveitsist, oliivid, sojakaste, kombucha-jook teeseenega, misosupp, kimchi Koreast, lassi Indiast. Need on kõik fermenteeritud toidud, mis on valminud bakterite kaasabil.

Prebiootikumid

Prebiootiline toit on see, mida head bakterid tarbivad ja see annab neile järjest rohkem jõudu halbade vastu võitlemiseks. Meie nimetame kõike seda, mida peensool omastada ei suuda, nagu näiteks seedimata sparglikiud, ballastaineteks. Kuid jämesoole bakterite jaoks pole see tihti sugugi kasutu kraam. Kahjulikud bakterid ei saa ballastaineid kasutada ,või kui, siis ainult väga vähesel määral, seega ei tooda nad ka sellest midagi kahjulikku. Head bakterid muutuvad samal ajal tugevamaks ja neid tekib juurde. Prebiootilised toidud on näiteks artishokk, salatisigur, spargel, rohelised banaanid, maapirnid, küüslauk, sibul, pastinaak, mustjuur, täisteranisu, rukis, kaer, porrulauk. 

Headele bakteritele maitsevad laugud, korvõielised ja resistentne tärklis, mis tekib siis, kui lasta näiteks kartulitel või riisil pärast keetmist maha jahtuda. Kes toitub suuremas osas peaaegu ballastainete vabast toidust nagu makaronid või saiatooted, tunneb ballastainete rohket toitu süües kiiresti nälga, sest tema kõhus olevad bakterid on teistsugused ja selline uus toit ajab need endast välja ja need hakkavad suurel hulgal gaase tootma, seepärast tuleks oma toitumist ballastaiterikkamaks muuta tasapisi, nii saavutavad head bakterid tasapisi ülekaalu ja kiired muutused ei tekita vaevusi.


Olen lugenud mitmeid tervise- ja seedimise teemalisi raamatuid, kuid kõige põhjlaikumad neist on Giulia Endersi "Võluv Soolestik" ning Alejandro Jungeri "Puhastumine", millest olen ka siin blogis kirjutanud.