Marit Suga

Founder Starter

Minu viimati loetud või õigemini audiona kuulatud raamat - Ashlee Vance kirjutatud teos Elon Muskist

2019-06-12 06:39:53

Raamat avab meile põnevaid seiku Elon Muski elust, karakterist ja teest eduni.

Kuna paljud kirjanikud ja ajakirjanikud on soovinud taolist raamatut kirjutada, kuid saanud Elon Muski enda käest selle juures abi paludes eitava vastuse, siis nii sai ka antud autor esialgu keeldumise. Kuid pärast mitmeid keeldumisi, tundes samas mitmeid ettevõtete SpaceX ja Tesla Motors endiseid töötajaid ja tuttavaid, otsustas ta siiski materjale koguma ja raamatut koostama hakata ja kui ta oli teinud juba rea  intervjuusid ning protsessis osales juba ligi 200 inimest, võttis Elon Musk temaga ise ühendust ja oli nõus aitama, juhul kui ta saab raamatu enne välja andmist läbi lugeda ja parandusi teha. Kirjanik jällegi ei saanud lubada arvatavat 45 leheküljelist joonealuste märkuste lisa, mis oleks jätnud Muskist kontrollihullu mulje ning oleks pannud põntsu tema enda ajakirjanduslikule kompetentsile. Lõpuks oli Musk siiski nõus, sest ilmselt meeldis talle kirjaniku sihikindlus. Esimest korda oli Musk nõustunud lubama ühel ajakirjanikul siseneda oma maailma, võimaldanud ligipääsu oma ettevõtete juhtidele, sõpradele ja perele. Nii kohtuti kord kuus toimuvatel õhtusöökidel kuni raamatu valmimiseni.

Uurimus pidi algama SpaceXi peakorterist Californias, mõne miili kaugusel Los Angelese lennujaamast. Just seal leiavad külastajad eest 2 suurt plakatit Marsist - esimene neist külma ja viljatu punase hiiglasena ning teine suure rohelise maismaamassina, mida ümbritsevad ookeanid ja mis on üles soojendatud ja  muudetud inimasustusele sobivaks elukohaks. Musk kavatseb seda kunagi ka tegelikult saavutada.

Kui kirjanik tabas Elon Muski mõnelt Silicon Valley ürituselt, kõlas viimase pretensioonikas ja pompöösne jutt, otsekui olnuks see väljavõte mõnest tehnilis-utoopilisest näidendist. Sealsamas olid 2012. aastal kirjanikusugused küünikud sunnitud märkama Muski saavutusi - SpaceX lennutas varustust kandva kapsli rahvusvahelisse kosmosejaama ja turvaliselt tagasi maale. Ning Tesla Motors sai valmis elektril töötava sedaani. Lisaks oli ta esimees ja suurim osanik SolarCitys, kiirelt kasvavas päikeseenergiat kasutavas ettevõttes. 

Kirjanik on nimetanud SpaceX peahoonet Muskimaaks. See asub LA trööstitus piirkonnas, on ligi 5 hektari suurune ristkülik, mis on maalitud valgeks, märkimaks "keha, hinge ja vaimu ühtsust", ning see on päris ehtne raketitehas, kus ehitatakse samal ajal mitut raketti ja kõiki päris nullist, et saavutada uusimaid ja innovaatilisemaid tulemusi. See on Muskimaal alles esimene ehitis. SpaceX oli omandanud mitu hoonet, mis kunagi olid kuulunud Boeingule. Ühes neist kaarja katusega ehitisest, mis näeb välja nagu lennukiangaar, asub Tesla uurimis-, arendus- ja disainistuudio. Välja parkimisplatsile on Tesla rajanud ühe oma akulaadimiskeskuse, kus LA elektriautode omanikud saavad autosid tasuta laadida.

Elon Muskist kui inimesest nii palju, et ta on 185 cm pikk, kuid jätab palju pikema inimese mulje oma laiade õlgade tõttu. Kui ta kohtumisele autoriga jõudis, oli ta tagasihoidlik ja pigem hoidis madalat profiili, paistes isegi häbelik. Inimesena on ta enesekindel, kuid ei jäta kohe sellist muljet oma ebakindla kõnemaneeri tõttu, takerdudes inseneri ja füüsiku kombel sageli kõneledes, täpset sõnastust otsides, sattudes vahel oma mõttekäikudega esoteerilisse ja teaduslikku urgu, nagu kirjanik seda nimetab, millel puudub väljapääs, pakkumata sel teel vähimatki abi või lihtsustatud varianti. Musk lihtsalt arvestab, et sa suudad temaga sammu pidada. Suhtlus Muskiga on igati meeldiv, ta heidab tihti nalja, on sarmikas, kuid samas ei aja kunagi tühja juttu.

Kui enamikul suurtest juhtidest on kõikjal ümber hulk asjaajajaid, siis Musk liigub oma Muskimaal ringi omaette, käib läbi tööjaamade, kus töötajad kiirustavad tema juurde infot jagama.

1995 värskelt kolledzi lõpetanuna astus Elon Musk nagu paljud teised otse dot- com`i maaniasse ning asutas ettevõtte  nimega Zip2, mis oli midagi Google Mapsi ja Yelpi vahepealset. See esimene katsetus saavutas kiirelt edu. 1999 ostis Compaq 307 miljoni dollari eest Zip2. Musk teenis tehinguga 22 miljonit ja paigutas  peaaegu kõik uude idufirmasse, millest kasvas välja tuntud PayPal, mille suurima aktsionärina Musk fantastiliselt rikkaks sai, kui eBay omandas 2002. aastal ettevõtte 1,5 miljardi dollari eest. Kohe peale seda, selle asemel et oodata järgmise suure asja saabumist, nagu tolleaegne tavatarkus soovitas, paigutas ta 100 miljonit SpaceX projekti, 70 miljonit Teslasse ja 30 miljonit SolarCitysse, mille juures ta valmistas äärmiselt keerukaid tooteid, võimaluse korral alati nullist peale, maailma kahes kõige kallimas paigas - Los Angeleses ja Silicon Valleys. 

SpaceXga oli Musk asunud võitlusse kogu USA sõjalis-tööstusliku kompleksiga ning ka Venemaa ja Hiinaga. SpaceX on teinud omale nime tööstusharu odava tarnijana. SpaceX on katsetanud korduvkasutatavaid rakette, mis suudaks viia kosmosesse varustust ning tulla stardikohta tagasi, mis edasiarendades viiks kosmosesse ka inimesi. See on tekitanud talle palju vaenlasi. Musk on öelnud, et ta pere kardab, et venelased lasevad ta ära tappa.

Tesla Motorsiga on Musk ehitanud ülemaailmse kütuse jaotusvõrgu, USAs, Euroopas ja Aasias on paljude kiirteede ääres Tesla laadimisjaamad, mis töötavad päikeseenergiaga ning kus saab auto 20 minutiga täis laadida. Tesla omanikud saavad teha seda tasuta. Samuti ei vaja autod palju järelteenindust nagu näiteks õlivahetus jm selline.

SolarCitys on Musk pannud aluse suurimale päikesepaneelide paigaldajale ja rahastajale, olles ise ettevõtte esimees, samal ajal kui tema onupojad  tegelevad ettevõtte igapäevase juhtimisega. SolarCity on suutnud odavdada paljude teenuste hinda ja vähendada kulutusi, saades ise suureks teenusepakkujaks. 

Ajal, mil puhta tehnoloogia ettevõtjad on hirmutava regulaarsusega  pankrotti läinud, on Musk loonud kaks kõige edukamat neist. See kõik on teinud temast ühe maailma rikkaima mehe netoväärtusega 10 miljardit dollarit.

Samal ajal kui Mark Zuckerberg püüab aidata sul  nunnusid beebifotosid jagada, püüab Musk päästa inimkonda omaenda põhjustatud või juhuslikel põhjustel toimuvast väljasuremisest, mida sümboliseerivad eelmainitud pildid Marsist.




Raamat on kirjutatud põnevalt, nii et tahaks kohe kõik korraga läbi lugeda, nagu ikka huvitavate raamatutega juhtub. Ta toob meieni palju sellist infot, mida Muskist varem üldsus ei teadnud.



1