Marit Suga

Founder Starter

Eckhart Tolle raamat "Siin ja Praegu: Kohaloleku Jõud"

2019-12-28 13:28:39

Raamat on eestikeelsena välja antud 2012 ja räägib käesolevas hetkes elamisest ning sisemise rahu saavutamise kunstist.

Raamatus jutustab kirjanik oma eneseleidmise teest, kuidas ta jõudis hetkes elamiseni ja elu nautimiseni.

Ta seletab lahti kaasasündinud ekslikke mõttemustreid, milledega on inimesed aastatuhandeid elanud. Raamat on mõeldud neile, kes soovivad ennast arendada ja kes vajavad radikaalset sisemist muutust, kuid ka kõigile teistele, sest sellest raamatust võib saada seeme igas inimeses peituva valgustumise alge idanemiseks.

Raamat on sündinud küsimustest, mida inimesed seminaridel, meditatsioonirühmades ja individuaalsetel vastuvõttudel on esitanud.

Raamatus õpetab kirjanik märkama ja ära tundma valet iseenda sees. Samuti täheldama ja vaigistama lõputut mõttemüra meie peas ja keskenduma hetketegevustele ning tähele panema kõike enda ümber, vaatlema, mitte analüüsima.

Saame lugedes veidi aimu sellest, kuidas saada vabaks aja mõõtmetest ja kuidas näha asju nii nagu nad tegelikult on, mitte läbi oma ego loori.

Valu, hirm, ärevus ja kõik negatiivsed emotsioonid on seotud aja ja mõistusega ning oma raamatus seletab kirjanik põhjalikult lahti selle tähendust. Me peame tihti minevikku ja tulevikku paremaks praegusest hetkest ja keskendume neile, selle asemel et nautida käesolevat hetke.

See, mida me oma eluks nimetame, on tegelikult elusituatsioon - psühholoogilne aeg - minevik ja olevik. Kui minevikus ei läinud asjad nii nagu lootsime, ei suuda me sellega leppida ja avaldame vastupanu sellele, mis hetkel on. Lootus annab jõudu, kuid see kinnistab oleviku mahasalgamise ja suunab tähelepanu tulevikule. Samas kui meie tähelepanu peaks olema hoopis käesolevas hetkes ja selle nautimises, mitte minevikule mõeldes ja tulevikust unistades.

Mis vahe on siis meie praegusel elul ja mõnel õnnetul elusituatsioonil? Meie elu on praegune hetk, kuid elusituatsioon on mõtted meie peas. Kui pea on täis mõtteid probleemidest, siis pole ruumi uute asjade ja lahenduste jaoks. Kui ärkame aja unest ja mõistuse hullumeelsusest, mis imeb meist tasapisi välja kogu eluenergia, siis jõuame käesolevasse hetke ja saame nautida selle ilu ning rahu. 

Kõik probleemid on mõtete loodud illusiooonid, mis vajavad ellujäämiseks aega. Olevikuhetkel elades võib ette tulla lahendust või leppimist ja omaksvõtmist vajavaid olukordi, aga milleks neile liigselt mõelda ja neist probleem teha? Probleemid on mõistuse poolt tekitatud ja ajas kasvanud. 

Lugesin seda raamatut juba mitu aastat tagasi ja isegi mitu korda, aga alati hea uuesti lapata ja endale meelde tuletada käesolevas hetkes elamise võlu. Raamat on suhteliselt õhuke - 173 lk., kuid sisutihe ning sügavalt filosoofiline, nõuab keskendumist ja mõttepause.