Marit Suga

Founder Starter

Deepak Chopra lahendus püsiva kaalukaotuse, heaolu ja hingerõõmuni jõudmiseks

2019-09-23 10:13:03

Antud raamat on inglisekeelsena välja antud 2013, eesti keelde tõlgituna 2015. Olen ka varem Deepak Chopra raamatuid lugenud, siin kajastanud teost "Täiuslik Tervis".

Raamatus jutustab autor, kuidas tema on järk-järgult saanud teadlikumaks oma toitumisest ja tervislikust elustiilist. Ta juhib tähelepanu näljatunde erinevatele põhjustajatele, räägib dieetidest, keha ja vaimu ühendusest, arstiteaduse vaatenurkadest tervisele, pakub välja vaimseid harjutusi, räägib ajurvedast, seletab lahti erinevate toitude mõju kehale ja vaimule ning palju muud põnevat. 

Ma lugesin seda raamatut juba mõnda aega tagasi, kuid nüüd uuesti sirvides, meenuvad osad asjad selgemalt kui teised. Näiteks jäi mulle meelde, et igas toidukorras võiks olla esindatud 6 maitset, sellepärast näiteks salatit tehes mõtlen alati läbi, mida sinna panen: 

1) soolaseks kasutan tihti sojakastet või vahel lihtsalt himaalaja soola, 

2) mõrudaks kasutan kas piprasegu või mõruda maitsega on ka näiteks salatilehed ja redis, 

3) hapuks sidrunit, 

4) kootavaks pähkleid ja seemneid või ube, 

5) vürtsikaks küüslauku või vahel ka chillit (harvem salatites, chillit pigem soojades toitudes ja küüslauku värskena kas siis salatis riivituna või püreesupis hiljem lisatuna et ta oleks värske, mitte kuumutatud) ning 

6) magusaks maitseks kasutan salatis veidi mett, hautistes on selleks magusamad köögiviljad nagu porgand ja kaalikas või bataat.

Ajurvedas peetakse emotsioone keha-vaimu vahelise suhtluse oluliseks osaks. Need 6 maitset on olulised mitte ainult toidu puhul, vaid neis nähakse ka teadlikkuse omadusi, mille abil kirjeldada meie emotsione, nagu on väljendites magus uni, vürtsikas nali, kuiv huumor jpm. Samamoodi nagu on oluline kõigi kuue maitse kaasamine igasse toidukorda, nii reageerib ka meie aju kõigile elu maitsetele. Ja isegi kui kibestumist ja haput meelt ei peeta positiivseteks tunneteks, siis on inimestel välja arenenud soov kogeda elu nii värvikalt kui võimalik, sest elu näitemäng rullub lahti just vastandite kaudu. Kui keegi on pidevalt magus, siis mõjub see imalalt just nagu päev läbi magusa söömine. Piisk kibedust mõjub turgutavalt ja lisab sügavust, kuid suures koguses paneb see nägu krimpsutama. Ühtegi emotsionaalset maitset pole hea liigselt rõhutada ja samas pole kasulik ka ühtegi neist täielikult ignoreerida. Igal maitsel on kogemuste ainevahetuses oma koht ning kõigi nende maitsete vahel tasakaalu loomine muudab meie elukogemused rikkalikumaks.

Lisaks maitsetele võiks jälgida ka toidukorra värviderohkust. Ajurveda näeb ka siin sidet toiduainetega. Eredad ja sügava värvitooniga toiduained sisaldavad enim antioksüdante ning toidus leiduvaid taimedest pärinevaid fütotoitaineid, mis tõstavad immuunsust. 

Raamatus on mitmeid tabeleid, kus tuuakse välja erinevaid toiduaineid ja nende mõju kehale ja vaimule, näiteks vürtsid ja kuidas neid kasutatakse ning mis on nende toime.

Teadlik söömine on vaid üks teadlikkuse rakendusviise. Kui mõistame, et teadlikkuses peitub võti vaimse ja spirituaalse rahulolu kõige kõrgemate tasandite juurde, avaneb meie ees hoopis laiem silmapiir. Oma söömist on võimalik ainult siis kontrolli all hoida kui sööme teadlikult. Sama  kehtib ka teiste tegevuste kohta, oluline on igas vallas püüda läbi teadlikkuse võtta ja näha asju nii nagu need on, elada hetkes ehk keskenduda alati hetketegevusele, mitte kiirustada pidevalt ega olla mõtetega kusagil mujal ning ei tohi unustada tänulikkust, sest muidu ei teki meil oma tegevustest rahulolu vaid pigem motivatsioonikriis. Tavaelus kipume sellised lihtsad asjad tihti ära unustama, kuid kui leiame aega et lugeda raamatuid või käia erinevatel koolitustel, siis tulevad need lihtsad elutõed jälle meelde ja annavad inspiratsiooni õnnelikuma elu poole püüdlemiseks.

Raamat on päris mahukas ja mõnus lugemine, ise kuulasin seda audiona, sest käin samal ajal jooksmas.