
Afaceri şi Finanțe
Ce este Bitcoin? Partea 1
Informeaza-te pentru a fi pregatit in viitor

Bitcoin este o tehnologie nu tocmai usor de inteles
Sa incepem insa cu banii traditionali pe care ii cunostem: lei, euro, dolari, etc
Cea mai mare parte dintre acesti bani circula in format electronic, prin intermediul aplicatiilor bancilor. Platile care se fac in zilele noastre, in cazul in care sunt sume mici, pot fi facute cash. Dar daca se depaseste o anumita suma, acestea nu pot fi facute oficial decat online. Asa cum stim, orice factura cu valoare de peste 5000 lei, nu poate fi platita cash, ci doar cu transfer bancar sau cu card.
Dar banii traditionali au anumite dezavantaje.
Banca Centrala Europeana are ca sarcina sa diminueze valoarea Euro in fiecare an cu 2%. Acest lucru face parte din Statulul Bancii. Desigur, acest lucru influenteaza si celelalte valute europene, incluzand Leul romanesc
Dincolo de motivatiile care au determinat luarea acestei decizii, aceasta inseamna ca cei care au economii in conturi curente pierd aproximativ 2% pe an din valoarea depozitelor lor.
In 2008 insa, unui anume Satoshi Nakamoto - care este un pseudonim - despre care nimeni nu stie nimic, nimeni nu a descoperit cine este aceasta persoana (sau grup de persoane) ii vine in minte sa creeze o moneda electronica care sa nu sufere de acest dezavantaj. Deci nu o moneda inflationista ci o moneda deflationista, care sa functioneze mult mai bine pentru economisire.
Ce anume a facut Satoshi Nakamoto? Nu a facut altceva decat sa scrie un document pe care l-a publicat. In acest document el descrie un protocol informatic public – open sourse – cu ajutorul caruia este posibila crearea unui sistem de plati si a schimbului de Token. Particularitatea acestui protocol scris de Satoshi este aceea de a crea o retea e utilizatori complet descentralizata. Ce inseamna asta? Inseamna ca nimeni, nici macar el, nu are putere de a schimba acest protocol. Acest protocol, o data ce este folosit de un anumit numar de persoane devine imutabil. Pentru a putea schimba acest protocol ar trebui ca toti utilizatorii sa fie acord cu schimbarea propusa. Ganditi-va ca astazi, octombrie 2020, exista circa 100.000.000 de persoane care detin Bitcoin sau fractiuni de Bitcoin in portofelele lor virtuale, iar punerea de acord a tuturor acestor persoane – cu atat mai mult cu cat nu se cunosc numele lor – este imposibila.
Ca urmare, acest protocol nu este modificabil.
Cel mai bun lucru este acela ca oricare dintre noi poate decide daca sa foloseasca sau nu acest protocol.
Monedele traditionale trebuiesc folosite obligatoriu (lei, euro, dolari, etc). De exemplu cand cumperi un produs sau serviciu, vanzatorul este obligat sa primeasca moneda oficiala a tarii respective, aceasta moneda numindu-se Fiat. Banii Fiat reprezinta moneda unei tari, pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plata.
Bitcoin in schimb, este absolut facultativ. Cine vrea sa il foloseasca il foloseste, cine nu vrea sa il foloseasca nu il foloseste. Mai mult, avand in vedere faptul ca acest protocol creat de Satoshi este public, oricine poate verifica pe blockchain corectitudinea a absolut oricarei tranzactii facute in Bitcoin.
Toate tranzactiile efectuate in Bitcoin sunt anonime si publice, de aceea oricine poate verifica corectitudinea oricarei tranzactii. Aceste tranzactii sunt incluse in Blocuri, Blocurile fiind inlantuite unul de altul, iar aceasta inlatuire se numeste Blockchain (lant de blocuri)
Deci Bitcoin este o moneda libera, incoruptibila – de-a lungul celor 11 ani de existenta au existat mii de tentative de spargere a acestui protocol, dar nici una nu a reusit – nefalsificabila si verificabila in mod public.
Monedele Fiat nu sunt libere, pentru ca suntem obligati sa le acceptam, altfel neputand face schimburile de marfuri esentiale vietii, nu sunt nici incoruptibile – pentru ca bancnotele se pot falsifica – In plus, monedele Fiat nu au o lista publica a tuturor tranzactiilor efectuate, astfel incat oricine poate verifica trasabilitatea banilor.
Putem intelege ca monedele Fiat si Bitcoin sunt doua lucruri complet diferite, chiar daca ambele folosesc la schimbul monetar-financiar si pot fi folosite pentru a cumpara si vinde produse si servicii necesare vietii.